hľadať

Profily osobností



viac osobností 
Zaujalo nás








viac  
Užitočné linky

 

  • GISPORTÁL
    (geografický informačný systém, mapa mesta, územný plán)
  • Územné plány
    (výkres priestorového usporiadania a funkčného využívania územia)
  • Vlaky
    (vyhľadávanie vlakového spojenia, online poloha a meškanie vlakov, nákup lístkov cez internet, lanovky)
  • Medzimestské autobusy
    (cestovné poriadky, nákup lístkov cez internet, autobusy do Európy)

(verné napodobeniny originálov parfúmov svetových značiek) 


Počasie dnes

Teplota: 26°C
Vietor: 0m/s
Smer vetra: BEZV


nie sú údaje

Polícia:
158, 112
Hasičský a záchranný zbor:
150, 112
Zdravotná záchranná služba:
112, 155, 037/7 833 005, 0918 888 653 
LINKA NÁDEJE:
048/ 414 67 77
MESTSKÁ POLÍCIA:
048/ 414 25 53, 159
Poradňa HIV / AIDS:
048/415 42 26

Súťaž o najlepší ovocný koláč na Bánoši

dátum pridania: 13.10.15-10:47

17. októbra je v Banskej Bystrici Zatváranie Bánoša, obľúbené podujatie, ktoré nám pripomína vidiecky charakter nášho kraja.

Stredná odborná škola pod Bánošom bude opäť plná farmárskych produktov, ovocia, ale aj školy sadenia a štepenia ovocných stromčekov.

Jeseň je bohatá na ovocie. A kto prinesie najlepší ovocný koláč? Stačí prísť o pol deviatej do školy, priniesť desať kúskov koláča v papierovej škatuli, alebo na papierovej tácke.

Vyhodnotenie bude o 10. 45 aj prostredníctvom rádia Regina.

Koláč môže priniesť každý, kto si trúfa. Čaká ho milé privítanie a možno aj ocenenie. Možno aj váš koláč sa stane súčasťou ponuky banskobystrických reštaurácií, ako pochúťka, ktorá priláka do nášho mesta viac hostí.

A nebojte sa! Ide viac o zábavu, ako o veľkú súťaž. Ipečte a prineste, nech Banská Bystrica ukáže čo vie.

Sobota na Bánoši

Stredná odborná škola na Bánoši v Banskej Bystrici je nezvyčajná. V bufete tam predávajú chlieb od budúcich pekárov a zákusky od budúcich cukrárov. Desiatky úľov pripomínajú, že sa tu učia aj budúci včelári. ..

V priestore školy a okolo nej bude v sobotu otváranie Bánoša. Vidiecky parlament Banskobystrického kraja, mesto i škola opäť pripravili akciu, ktorá ukazuje niektoré z ciest rozvoja slovenského vidieka.

Prídu chovatelia, odborníci na spracovanie včelieho vosku, predseda Slovenského zväzu záhradkárov Eduard Jakubek bude učiť, ako štepiť jablone. A kto si prinesie vrúble starých odrôd, naštepí ich bezplatne do kvalitných podpníkov. Naštepené podpníky samozrejme daruje majiteľom vrúbľov. O čo ide. O záchranu genefondu jabloní, bohatstva, z ktorého ešte stále veľa ostalo.

Bánoš bude voňať syrom, gulášom, či kapustnicou, vyhrávať bude ľudová hudba a deti sa budú voziť na koníkoch.

To je len stručný prehľad toho, čo sa bude v sobotu diať. S troškou do mlyna prichádza aj RTVS, konkrétne Regina s reláciou Štvorlístok. Po deviatej hodine rozkrútime kolotoč informácií a rozhovorov o možnostiach slovenského vidieka. Ten potrvá až do dvanástej hodiny.

Aká je hlavná filozofia Štvorlístka? Slovenský vidiek, stavaj sa na nohy. Máš na to. Chlebík jedzme so svojho kraja, tak isto aj maslo či med. Len tak mimochodom, aj to sa objaví na Bánoši. Regionálne, skoro zabudnuté jedlá. Ako sa ukazuje, oveľa zdravšie než to, čo nám ponúka globalizovaný potravinársky priemysel.

Som jedným z moderátorov relácie. Druhým je Ladislav Eliáš. A obaja veríme, že na svoje si prídu aj tí, ktorí na Bánoši nebudú. Prostredníctvom vysielania Slovenského rozhlasu, rádia Regina.

Obaja sa na vysielanie tešíme, samozrejme i s vedomím zodpovednosti a teda aj s trochou trémy. Veríme, že budeme vysielať z užitočného podujatia, ktoré môže viacerých inšpirovať.
A popoludní? Ak si ma vyhľadáte a budete mať záujem, zariadim hoci aj to, že budete môcť nazrieť do niektorých úľov.

Ľubomír Motyčka

 




 poslať článok mailom  vytlačiť článok



Chcete dostávať vždy aktuálne informacie z nášho mesta?
Prihláste sa na odber noviniek!