Známe-neznáme trnky - Gastro | moja Bystrica
 
moja Bystrica - informačný portál, zoznam firiem
Gastro v Banskej Bystrici - magazín moja Bystrica
hľadať: 
 

Známe-neznáme trnky

dátum pridania: 18.10.13-09:27

Ak ste sa vybrali na hríby a nič ste nenašli, nezúfajte. Máme pre Vás vynikajúcu alternatívu. Čo tak sa porozhliadať okolo a nájsť trnky.

Práve dozrievajú a po prvých mrazoch sú veľmi chutné. Nič tak dobre nezahreje počas zimných mesiacoch, ako čajík so sušenými šípkami a trnkami, alebo trnkový likér.

Niečo z botaniky


Ker, ktorý vďaka intenzívnemu rozmno­žovaniu koreňovými výhonkami vytvára nepreniknuteľné húštiny. Na tŕnistých konároch rastú malé, striedavé, oválne a stopkaté listy. Kvety sú biele a päťpočetné a rozvíjajú sa ešte pred pučaním listov. Plody sú tmavohnedé kôstkovice. Trnka rastie na suchých, slnečných svahoch s chudobným, kamenistým podkladom.

Ako zberať trnky


Tmavé trnky dozrievajú v septembri až v októbri, no oberajú sa zväčša až po prvých mrazoch, kedy nadobudnú sladšiu chuť. Pri zbere radšej použite rukavice, pretože tŕne vás môžu nepríjemne poraniť. Plody zbierajte do košov alebo vedierok. Najlepšie urobíte, ak následne trnky vzdušne rozložíte, aby sa nezaparili.

Čo obsahujú?


Už v staroveku sa používala ako potravina a zrejme aj ako liečivá rastlina. Na liečebné účely sa zbierajú kvety (Flos pruni spinosae). Sušia sa veľmi opatrne v tenkej vrstve, aby sa nerozpadli a aby sa nesfarbili dohneda. Zbierajú sa aj plody (Fructus pruni spinosae). Musia byť úplne vyzreté a prípadne aj trochu pre­mrznuté. Čerstvé trnky sa spracúvajú na marmeládu, alebo sa rýchle presušia na slnku a potom sa dosušia v sušiarni. Kvetná droga obsahuje flavonoidy kvercetín a kemferol, glykozidy, triesloviny, cukor, farbivá a vitamín C. Má predovšet­ kým močopudný účinok. Z dvoch malých lyžičiek drogy na šálku vody sa pripravuje čaj, ktorý sa pije raz až dva razy denne. Tento čaj podporuje aj látkovú premenu v tele a má slabý preháňavý účinok. Plody obsahujú predovšetkým triesloviny a or­ganické kyseliny. Usušené trnky majú sťahujúci účinok a používajú sa pri ocho­reniach močového mechúra a močových ciest a pri poruchách trávenia. Čerstvé plody sa spracúvajú na šťavy, sirupy a vína.

Trnky v kuchyni


Pri spracúvaní trniek sa odporúča pridať 750 g cukru na 1 kg trniek. Samozrejme, ak máte radi sladké, cukru môžete pridať viac

Trnkový kompót
Na 1 kg použite roztok zo 750 g cukru, 7 g kyseliny citrónovej a 1 l vody. Zrelé, zmäknuté trnky poriadne prepláchnite, nasypte do pohárov. Sterilizujte pri teplote 85°C počas 30 minút.

Trnkový kompót s klinčekmi a škoricou
Na 1 kg čerstvých trniek použite 1 kg cukru, ½ l vody, 6 kusov škorice a malú hrsť klinčekov. Trnky asi 3 minúty povarte, sceďte a nasypte do pohárov. Z cukru, vody, škorice a klinčekov urobte sirup, ktorý vlejte do pohárov.
Sterilizujte pri teplote 85 °C počas 20 minút.

Trnkový lekvár
1 kg trniek zalejte ¼ l vody a za miešania varte, až kým sa trnky nerozvaria. Potom ich popretláčajte cez sito – prepasírujte. Na kašu z 1 kg trniek pridajte 750 g cukru a varte do zhustnutia. Poháre s hotovým trnkovým lekvárom prevráťte hore dnom.



Trnkový likér

1 kg očistených a umytých trniek, škorica, klinčeky, 1/2 kávovej lyžičky mletého muškátového orecha, 1 liter vodky, roztok 500 g cukru v 1/2 litri vody
Odkvapkané trnky ručne rozmliaždime, vyberieme asi 5 kôstok a tie rozbijeme. Všetko dáme do flaše so širokým hrdlom, zalejeme vodkou, pridáme koreniny a vylúhujeme asi 10 dni. Potom precedíme cez husté plátno, pridáme cukrový roztok, dobre premiešame a necháme asi deň v pokoji. Nakoniec prelejeme do vhodných fliaš.
 


 




 poslať článok mailom  vytlačiť článok