Prihlásenie/Problémy s prihlásením?
|
|
Zázrak jesene Hokkaidodátum pridania: 01.10.13-15:04 Jeseň nás každým dňom obdarúva svojou poslednou úrodou ovocia a zeleniny. Medzi najchutnejšie dary jesene patrí tekvička Hokkaido. Túto malú sýto oranžovú tekvicu považujú ľudia za malý zázrak. Čo obsahuje tekvicaJe ľahko stráviteľná, má nízky energetický obsah, takže ju dietológovia odporúčajú do redukčných diét. Má silné diuretické (močopudné) účinky, čím prispieva k čisteniu organizmu. Obsahuje len veľmi málo sodíka a veľa draslíka, a to je vhodné pri hypertenzii (vysokom krvnom tlaku). Obsahuje veľké množstvo karoténu, má vysoký podiel dužiny a len 21 kcal/100 g. Obsahuje veľa bielkovín, vápnika, železa, provitamínu A, vitamínu C a cenných vitamínov skupiny B. Chuť HokkaidaMá sýtu sladkú chuť pripomínajúcu jedlé gaštany. V makrobiotike patrí oddávna k zelenine, ktorá pomáha pri poruchách funkcie žalúdka, ochoreniach sleziny a pankreasu, liečbe cukrovky. Jej semienka rovnako ako u iných tekvíc pomáhajú pri ťažkostiach s prostatou, pretože obsahujú veľa zinku. Úprava tekviceTekvičku pred úpravou stačí umyť, rozkrojiť a lyžicou vybrať vnútornú dužinu so semienkami. Túto časť môžeme buď hneď použiť, alebo zamraziť. Nikdy ju nezbavujeme vonkajšej šupy. Ak sú semienka zrelé, odložíme si niekoľko na sadenie a zvyšok bežne upečieme ako pri iných tekviciach. Dužinu podľa potreby nakrájame na kúsky alebo nastrúhame a použijeme hneď na varenie, alebo odložíme do mrazničky. Nespotrebovaná časť tekvice vydrží aj v chladničke, ale treba ju zbaviť jadierok. VYSKÚŠAJTE RECEPTY Z HOKKAIDA |
![]() |
![]() |