Prihlásenie/Problémy s prihlásením?
|
|
Tekvice - pomôžu vám pri chudnutídátum pridania: 25.08.09-16:24 Tekvice majú mnohoraké využitie. Obsahujú veľa zdraviu prospešných látok, preto by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička Tekvica patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny. Z archeologických výskumov vieme, že tekvica sa pestuje viac než 5000 rokov. Má mnoho druhov, u nás je najznámejšia tekvica veľkoplodá a tekvica obyčajná. Tekvica obyčajná sa pestuje v rade odrôd – napríklad patizón, cukety, kabačky a ďalšie.
Tekvice sú obľúbené po celom svete. Oddávna ich chvália Číňania ako zdroj dlhého života a šťastia a od staroveku boli obľúbené i v Európe. Konzumácia tekvíc sa odporúča hlavne ľuďom trpiacim nadváhou a tým, ktorí majú problémy s obličkami. Účinnými látkami tekvíc sú voda a vláknina, ktoré pomáhajú zlepšiť trávenie. Vzhľadom k tomu, že tekvica obsahuje až 90 percent vody, je vhodná tiež k uhaseniu smädu. Dužina tekvice obsahuje tuky, cukry, bielkoviny, enzýmy, karotén, vitamín C, zinok, draslík, fosfor a jej výhodou je nízky obsah sodíka. Pomáha z organizmu vylučovať rôzne toxíny a tuky, pretože obsahuje enzým, ktorý tuky štiepi . Tekvice pôsobia takisto močopudne a tak pomáhajú čistiť obličky. Podporuje látkovú výmenu, je vhodná tiež pri chorobách močového mechúra a prostaty. Muži, ktorí trpia zväčšením prostaty by mali jesť po dlhší čas niekoľko lyžíc lúpaných semien denne. Konzumovať by ju mali aj pacienti s poruchami funkcie žalúdka, s ochoreniami pankreasu i sleziny. Takmer všetky druhy tekvíc sú jedlé. Navzájom sa od seba líšia tvarom, veľkosťou, farebnosťou, látkovým zložením plodov a použitím. Spôsoby prípravy tejto rôznofarebnej zeleniny sú pestré. Na varenie ich treba zberať v nedozretom stave, keď ešte šupka plodu nestvrdla. Naopak, ak chceme z tekvíc využiť semienka, mala by byť tekvica vždy úplne zrelá. Na konzumáciu sú tiež vhodné kvety cukety, ktoré sa zvyknú upravovať vyprážaním. Môžeme ich tieťž odtrhnúť, keď sú naplno rozkvitnuté a použiť ich ako jemné puzdrá na plnky z ryže a mäsa, ochutené bylinkami a upecť v rajčinovej šťave
(red.)
|