Stredná odborná škola Banská Bystrica - škola s praxou
dátum pridania: 06.11.15-10:53
Ideálom výchovy a vzdelávania má byť dobrý, múdry, aktívny, šťastný a zodpovedný človek schopný využiť získané vedomosti a zručnosti v praxi. Presne tieto charakteristiky spĺňa každý študent Strednej odbornej školy Pod Bánošom v Banskej Bystrici.
História našej školy
Stredná odborná škola Pod Bánošom 80 vznikla 4.9.2007 združením súkromnej strednej odbornej školy a SOU PP, ktoré malo takmer 50-ročnú tradíciu v príprave študentov v poľnohospodárskych a potravinárskych odboroch. Novovzniknutá Združená stredná škola sa v septembri 2008 premenovala na Strednú odbornú školu.
Poslanie školy
Hlavným poslaním školy je vychovávať kvalitných odborníkov pre rozvoj vidieka a v potravinárskej výrobe. V spolupráci s Vidieckym parlamentom chceme školu pre rozvoj vidieka poskytujúcu štúdium nielen v učebných a študijných odboroch, ale aj školu poskytujúcu vyššie pomaturitné štúdium. Naši absolventi sa teda stanú podnikateľmi na vidieku, ktorí budú vedieť spravovať krajinu v rámci agroturistiky a poskytovať služby pre rozvoj vidieka.
Pozrite si v krátkom videu, ako vypadá život na Strednej odbornej škole, Pod Bánošom 80, Banská Bystrica:
Učíme študentov k zachovaniu tradície
V potravinárstve sa snažíme zachovať tradičné chute našich výrobkov, odolať ére polotovarov a zmesí. I keď sa novým technológiám nebránime, tradičná chuť v našich výrobkoch nemôže chýbať. Takto prispejeme k zachovaniu kultúrnych zvyklostí krajiny a jej špecifík, čo je jedným z hlavných faktorov pre rozvoj turistiky vo všeobecnosti.
Možnosti štúdia na Strednej odbornej škole, Pod Bánošom 80, Banská Bystrica
V školskom roku 2016/2017 ponúkame záujemcom o štúdium na našej škole tieto odbory:
Študijné odbory:
podnikateľ pre rozvoj vidieka: absolvent sa stane subjektom, ktorý zabezpečuje spravovanie daností krajiny pre rozvoj agroturistiky a je schopný na tento účel využívať fondy EÚ a vlády pre rozvoj vidieka; študent získa počas štúdia široké vedomosti a zručnosti pri príprave, technickom a technologickom zabezpečovaní a riadení podnikateľských aktivít súvisiacich s rozvojom vidieka.
manažment regionálneho cestovného ruchu: absolvent je schopný vykonávať pracovné činnosti v regionálnom cestovnom ruchu, najmä prispievať k rozvoju služieb cestovného ruchu na konkrétnom území
podnikanie v chovoch spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat: príprava kvalifikovaných pracovníkov v oblasti podnikania, predaja, chovu spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat, absolventi majú po ukončení študijného odboru uplatnenie ako podnikatelia v predaji a v chovoch týchto zvierat, v chovných staniciach, zakladaní a organizovaní práce v útulkoch zvierat, predaji a distribúcia krmív, pomôcok, obydlí a hračiek
Učebné odbory:
cukrár kuchár: absolvent ovláda práce spojené so samostatnou prípravou pokrmov, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných a náročných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom
cukrár pekár: absolvent sa uplatní ako plnohodnotný odborník v pekárskej a cukrárskej výrobe, ako živnostník vo vlastnej výrobe a dielni, má možnosti pokračovať v nadstavbovom štúdiu a získať maturitu, absolvent má po získaní výučného listu širšie uplatnenie na trhu práce, nakoľko trend novodobých výrob je neoddeľovať cukrársku a pekársku výrobu.
mäsiar: absolvent sa uplatní ako plnohodnotný odborník v mäsiarskej výrobe, na bitúnkoch a predajniach mäsa. Veľké uplatnenie má aj v zahraničí, kde je dopyt po odborníkoch príslušného smeru
záhradník: absolvent sa uplatní v záhradníckych podnikoch, predajniach kvetov, ako živnostník
včelár, včelárka: 1-ročné štúdium odborných predmetov s 50% podielom praxe, ktoré je možné študovať dennou alebo externou formou; štúdium je bezplatné a končí výučným listom; prihlášku nájdete tu
Nadstavbové štúdium:
výroba potravín
potravinárska výroba - pekárska a cukrárska výroba
poľnohospodárstvo
potravinárska výroba - mäsová a údenárska výroba
Pomaturitné štúdium:
vidiecka turistika: štúdium poskytuje špeciálnu prípravu pre kvalifikované vykonávanie činností spojených s poskytovaním služieb pre potreby vidieckej turistiky
Objednávky tradičných výrobkov Strednej odbornej školy, Pod Bánošom 80, Banská Bystrica
U nás si môžete zakúpiť rôzne cukrárske a pekárske výrobky od našich študentov na rôzne príležitosti, ako napríklad svadby, stužkové, rodinné slávnosti a podobne.
Ponúkame vám:
Cukrárske výrobky: torty, zákusky, štrúdle
Pekárske výrobky: škvarkové a syrové pagáčiky, marketingové pečivo, slané tyčinky
Ak máte o výrobky našich študentov záujem, objednávky zadávajte minimálne týždeň vopred telefonicky, alebo osobne.
Študuj s nami a buď pripravený na svoju budúcnosť!