Šípkový čaj na zimný čas - Gastro | moja Bystrica
 
moja Bystrica - informačný portál, zoznam firiem
Gastro v Banskej Bystrici - magazín moja Bystrica
hľadať: 
 

Šípkový čaj na zimný čas

dátum pridania: 03.10.13-12:40

Využite jesenné prechádzky na zber plodov ruže šípovej. Šípky vám totiž môžu počas zimných mesiacov dobre poslúžiť. Obsahujú množstvo vitamínov - najmä vitamín C, ktorý je skvelý na podporu imunity.

Zber šípok


Šípky zbierame v septembri a októbri, keď sú zrelé, sfarbené do karmínočervena, ešte pred príchodom mrazov. Treba odtrhávať zrelé, nezamrznuté, suché a nepoškodené šípky.  Objavujú sa názory, že je vhodnejšie zberať šípky po mrazoch, pretože je v takýchto plodoch údajne viac vitamínu C. Skutočnosť je taká, že jemný mrázik síce zvýrazní šípkovú chuť, ale pozitívne neovplyvní množstvo céčka v plode. Navyše silný alebo opakovaný mráz plod znehodnocuje – ten ostane mäkký a mazľavý. Vo všeobecnosti by mali mať plodiny najviac vitamínov vtedy, keď sú optimálne zrelé, nie surové, zmrznuté ani prezreté.


 

Ako správne sušiť šípky?


Najbežnejší spôsob ako ich udržať, je sušenie. Možno ich sušiť celé alebo ešte lepšie, keď ich rozrežeme na polovičky. Zo zrelých šípok odstránime stopky a kalich. Potom ich rozkrojíme a zrnká vyškriabeme. Plody sa sušia najprv volne v prievane v jednej vrstve. Dosušujú sa umelým teplom (na plechu v rúre) do teploty najviac 35°C. Nesmú zhnednúť a spáliť sa.
 

Ako ich skladovať?


Šípky skladujte v dobre uzavretých nádobách maximálne rok. V ďalšej sezóne si urobte nové zásoby, lebo šípky staršie ako rok sú vám už aj tak viac-menej na nič.
Šípky usušené odporúčaným spôsobom si dokážu zachovať až štvrtinu či pätinu pôvodného obsahu vitamínu C. V priebehu roka sa zostatok céčka naďalej rapídne znižuje.
 

Čo všetko sa v šípkach ukrýva


Šípky sú obľúbené a vyhľadávané najmä pre celý rad vitamínov. Ide predovšetkým o C (0,5 – 1%), A, B1, B2, P, K, kyselina nikotínová.
 

Ako urobiť džem, alebo kompót?


Použitie šípok je skutočne široké a vyrobiť sa z nich dá naozaj všeličo. Používajú sa na výrobu džemov, kompótov, omáčok, medu, sirupov, či dokonca pretlaku, alebo na výrobu domáceho vína. Najbežnejším použitím je však ich konzumácia v podobe čaju. Použiť sa naň dajú sušené, no aj čerstvé šípky. V prípade chrípky sa odporúča vypiť dve až tri šálky šípkového čaju za deň. Vhodné je ho precediť cez husté sitko alebo handričku, aby ste nepili chĺpky, ktoré sú veľmi dráždivé.


Šípkový džem


Na 1 kg očistených šípok treba 250 - 300 g cukru. Šípky umyjeme a odrežeme z nich oba konce (stonku aj čiapočku). Šípky povaríme vo vode aspoň hodinu, kým nezmäknú. Potom ich roztlačíme alebo rozmixujeme a prepasírujeme. Pridáme cukor a varíme na jemnom plameni do zhustnutia. Nalejeme do fliaš a uzatvárame až druhý deň.


Šípkový kompót


Tvrdé šípky rozkrájame, vyškriabeme z nich semená a chĺpky. Vyčistené polovičky umyjeme vo vlažnej a potom studenej vode. Do jedného litra vody a 750 g cukru si pripravíme roztok a vlejeme ho do nádoby, do ktorej dáme také množstvo šípok, aby v roztoku plávali. Takto ich ponecháme do druhého dňa, potom ich povaríme. Ďaľší deň toto preváranie zopakujeme. Varením v cukrovom roztoku šípky zmäknú. Potom ich poukladáme do menších pohárov. Cukrový roztok varením ešte zahustíme a šípky ním zalejeme. Kompót sterilizujeme asi 20 minút, v pare ho necháme 10 minút. Používame ho najmä na ozdobu múčnikov a k jedlám z diviny.
 




 poslať článok mailom  vytlačiť článok