Potraviny známe neznáme - zázvor - Gastro | moja Bystrica
 
moja Bystrica - informačný portál, zoznam firiem
Gastro v Banskej Bystrici - magazín moja Bystrica
hľadať: 
 

Potraviny známe neznáme - zázvor

dátum pridania: 07.10.13-13:48

Ak ste ho zatiaľ nevyskúšali, rozhodne ho ochutnajte, a aj vy podľahnete čaru tohto lieku i afrodiziaka v jednom.

Zázvor je jeden a pol metra vysoká rastlina so žltými kvetmi a známa je hlavne vďaka svojim podzemkom. Označenie zázvor je v podstate nepresné, pretože odborne sa volá Ďumbier lekársky. Pochádza z tropickej Ázie a pestuje se tiež v západnej Afrike a v karibskej oblasti. Svoje miesto si našiel nielen v medicíne, ale aj v kuchyni. Do Európy ho priviezli Španieli v 9. storočí. Zo závoru sú známe rôzne cukrovinky, kandizovaný zázvor pivo, či limonáda a ako korenie do jedál sa používa v surovom alebo sušenom stave. Typickú chuť zázvoru spôsobujú rôzne esenciálne oleje; zázvor obsahuje celkom 640 rôznych chemických látok. Aromatickými zložkami ďumbieru sú silice a štipľavá látka gingerol, ktorá svojim účinkom pripomína kyselinu acetylsalicylovú (aspirín). Tlmí zrážanlivosť krvi, zlepšuje jej prietok a tým prispieva k ochrane srdcovo-cievneho systému. Znižuje riziko infarktu, artériosklerózy, tlmí bolesti hlavy. Medzi nejvýznamnejšie účinky zázvoru patrí podpora trávenia, prevencia proti chrípke, nachladnutiu aj rakovine a v neposlednom rade tiež afrodiziakálne. Jeho chuť je ostrá, mierne sladká so stopami citrónovej vône. Z čerstvých podzemkov si môžete dokonca vypestovať zázvorovník.


Možnosti využitia zázvoru:


Nevoľnosť pri cestovaní
1 hodinu pred cestou sa odporúča zjesť kúsok čerstvého alebo kandizovaného ďumbierového koreňa a zapiť ho troškou jogurtu alebo kefíru. Vtedy má najblahodarnejší účinok na váš žalúdok.

Tehotenská nevoľnosť
Počas tehotenstva dokáže efektívne eliminovať rannú nevoľnosť, ktorá sa objavuje v prvých mesiacoch. Pozor však na množstvo, v prehnanej miere môže spôsobiť silné prekrvenie panvy. Najvhodnejšie sú keksy so zázvorom.

Nádcha
Pri nádche a kašli použite výluh z 1 až 2 čerstvých plátkov, ktoré sa varia vo vode približne 10 minút. Hotový výluh môžete dochutiť škoricou a medom. Najchutnejší je v „odležanom“ stave. Ak skombinujete tento odvar s ľubovoľným aromatickým čajom a necháte ho 2 hodiny stáť, získate skvelú a mierne pikantnú chuť, ktorá vám dopomôže k lepšiemu dýchaniu.

Chrípka
Proti chrípke alebo bolesti hrdla pripravujeme silnejší čaj. Do litra vriacej vody dáme 1 alebo 2 čajové lyžičky (koľko znesiete) sušeného mletého zázvoru, kúsok celej škorice a 3 klinčeky. Necháme 5 minút prevariť a po vychladnutí do teplého čaju pridáme citrónovú šťavu a 2 polievkové lyžice medu.

Kandizovaný ďumbier
Ak si chcete po domácky pripraviť kandizovaný ďumbier, vysypte na alobal alebo papier na pečenie práškový cukor. Koreň nakrájajte na malé kúsky a prevarte. Prevarené kúsky s cukrom rozložte na papieri a nechajte ich dôkladne vysušiť.

Na záver:
Vzhľadom k tomu, že zázvorové horčiny sú pomerne silné, zaobchádzajte s nimi opatrne, obzvlášť pri vnútornom užívaní. Ďumbier by mali veľmi opatrne užívať ľudia so žalúdočnými, dvanastorníkovými a črevnými vredmi, colitídou, Crohnovou chorobou, tehotné a kojace ženy a malé deti.

(red.)

 




 poslať článok mailom  vytlačiť článok