Potraviny známe, neznáme - polenta - Gastro | moja Bystrica
 
moja Bystrica - informačný portál, zoznam firiem
Gastro v Banskej Bystrici - magazín moja Bystrica
hľadať: 
 

Potraviny známe, neznáme - polenta

dátum pridania: 10.10.13-11:41

Sú potraviny, ktoré ste už niekde v obchode aj zaregistrovali, avšak netušíte, aké je pre ne využitie. Poďte s nami objaviť malé kulinárske tajomstvá.

Polenta - mnohí z nás nejasne tušia, že je to čosi žlté. Čo to teda vlastne je? Za názvom polenta sa v podstate ukrýva obyčajná kukuričná kaša, ktorú poznali už naše babičky.
Názov polenta pochádza z talianskej kuchyne, kde má svoje nazastupiteľné miesto a mnohoraké spôsoby prípravy aj podávania.

Na trhu je dostať polentu ako hotový polotovar, instantnú , alebo ako kukuričnú krupicu, či múku.
Hotová je v tvare žltého valčeka, ktorý stačí pre podávaním nakrájať a prihriať. Hodí sa ako príloha ku všetkým druhom mäsa. zeleniny, či ako závarka do polievky.


Instantnú stačí len rozmiešať v mlieku, alebo vo vode.
Najprácnejšia je príprava doma, kedy použijeme na prípravu kukuričnú múku, soľ, vodu alebo mlieko a varíme minimálne 20 minút.

Postup na prípravu doma: 250 g kukuričnej múky vsypeme do 1l vriacej osolenej vody alebo mlieka a miešame kým nevznikne hladká hmota. Znížime plameň a necháme za častého miešania variť okolo 25 minút, kým nevznikne hustá kaša. Potom sa môže hneď podávať ako kaša, alebo ju vylejeme do vymastenej nádoby, kde ju necháme stuhnúť a potom pokrájame na obdĺžniky, ktoré môžeme potom grilovať alebo krátko opiecť.


Ďalšou možnosťou je vykrajovanie nokov mastnou lyžicou. Ak to urobíme z horúcej - veľmi hustej kaše - môžeme noky podávať hneď poliate maslom a posypané syrom. V prípade, že vykrojíme noky z vychladnutej kaše, môžeme ich použiť na zapekanie, kedy striedame vrstvy nokov, syra a šunky. Nakoniec môžeme zaliať rajčinovou omáčkou alebo smotanou a zapečieme.

(red.)




 poslať článok mailom  vytlačiť článok