Je čas ísť na hríby - Gastro | moja Bystrica
 
moja Bystrica - informačný portál, zoznam firiem
Gastro v Banskej Bystrici - magazín moja Bystrica
hľadať: 
 

Je čas ísť na hríby

dátum pridania: 14.10.13-14:41

Jesenná hubárska sezóna je v plnom prúde. Je čas na rozvoniavajúce pochúťky z hríbov. Ak zbierate huby, zamerajte sa len na mladé a zdravé kusy hríbov a ukladajte ich do prútených košíkov, aby sa vám nezaparili.

Niekedy je zber skutočne bohatý a tak nestihnete všetky huby naraz spracovať. V takom prípade ich môžete sušiť, konzervovať a mraziť. Stačí na Vianoce vytiahnuť a pridať do kapustnice, alebo k omáčke.

Sušenie hríbov


Hríby dôkladne očistíte, nakrájate na tenké plátky a rozložíte na sieťky, aby bol zabezpečený prísun vzduchu z obidvoch strán, nikdy nie na slnku, alebo sušíte v sušičke na ovocie.
Sušené hríby uskladňujeme v sklenených pohároch, plechových dózach alebo plátených vreckách. Sklenené poháre je dobré držať na tmavších alebo tmavých miestach a nevystavovať ich na priame slnko. Do pohárov, plechovíc a vrecúšok pridajte  vždy 2-3 ks bobkového listu a hríby presypte mletým čiernym korením. Pôsobia proti škodcom.
 

Dusenie hríbov


Dusené hríby sa dajú nielen mraziť ale aj zavárať. Očistené hríby jednoducho uduste na oleji do polomäkka. Hríby pripravované na zmrazenie pri dusení nikdy nesoľte.
Po udusení nechajte hríby vychladnúť a potom ich rozdeľte do téglikov pre mrazenie, alebo do pripravených sklenených pohárov na sterilizovanie. Potom ich uzavrite a uschovajte do mrazničky alebo zavarte. Dusené hríby sterilizujte min. 20- 25 min. Ak chcete mať skutočne istotu, že sa vám nepokazia, opakujte sterilizáciu aj o 24 hodín. Hríby v pohároch povarte ešte 5-10 min.

Konzervovanie hríbov
 

Hríby sa konzervujú v oleji alebo v sladkokyslom náleve, ako pre uhorky. Huby sa blanšírujú v slanej vode a ukladajú sa do sklenených nádob, zalejú sa slanou vodou a hermeticky uzavrú. Pred podávaním sa plodnice omyjú vodou.
Špecialitou je MLEČNE KVASENIE. Blanšírované, odkvapkané huby sa navrstvia do nádoby vystlanej kôprom a bobkovými listmi, môžete ochutiť cesnakom. Huby sa osolia 1% soľou a navrstvia po okraj.  Na druhý deň sa uvoľní tekutina pôsobením soli a sklenený pohár sa znova doplní ďalšími hubami tak, aby boli všetky huby ponorené v tekutine. Nádobu uzavrete  a postupne prejde mliečne kvasenie. Takto je možné skladovať huby niekoľko rokov, po otvorení ich čo najskôr skonzumujte.
 

Mrazenie hríbov

Tento spôsob uchovávanie húb je typický pre severské krajiny. Blanšírované, odkvapkané huby sa naplnia do malých mikroténových vreciek a zmrazia sa pri teplote  -20°. Po rozmrazení sa musia okamžite spracovať.
Tento spôsob nám zaručuje, že spracované hríby si pri ňom uchovajú svoju pôvodnú chuť i vôňu, samozrejme, ak pri ich spracúvaní dodržíme niekoľko dôležitých podmienok.

  • Do mrazničky odkladáme len celkom čerstvé hríby so zdravými plodnicami.
  • Pred mrazením hríby zbytočne nenamáčame, čistíme ich poväčšine nasucho. Ak sa omočeniu nedá vyhnúť, musí prebehnúť veľmi rýchlo a vzápätí je dobré hríb osušiť kúskom kuchynskej rolky.
  • Klobúčiky pred mrazením nikdy nelúpte.
  • Nožičky a klobúky zamrazujte samostatne. Majú rozdielnu kvalitu a preto sa doporučuje nožičky využiť iným spôsob. Ak ste sa však rozhodli predsa len pre mrazenie, bolo by vhodné nožičky pred mrazením nakrájať a udusiť.
  • Dusiť môžete aj menej kvalitné klobúčiky.
  • Celé klobúčiky sa mrazia v mikroténových sáčkoch, dusené klobúky či nožičky je dobré mraziť v pripravených téglikoch.
  • Hríby v mrazničke nikdy neskladujte viac ako 3 mesiace!
  • Rozmrazujú sa pomaly v chladničke v pôvodnej dóze či sáčku.

Huby v sladkokyslom náleve

Sladkokyslý nálev: 1 l vody, 0.6 l 8% octu, 25 g soli a 100 g cukru.
Kyslý nálev: 1 l vody, 40 g soli, 0,6 l 8% octu.
Korenie (pohár 0,37 l): 1 menší bobkový list, 3-5 bobuliek čierneho korenia, 3-5 bobuliek nového korenia, 1/4 ČL horčičného semienka.
 
Postup:
Do pohára dáme korenie, 2-3 plátky cibule, do 1/3 nálev a očistené a predvarené (predvárame v okyslenej vode na 1 l vody, 1/2 ČL ky­seliny citrónovej 2-3 min.) huby. Ak treba dolejeme ešte nálev. Vrchná vrstva húb s nálevom je 1 cm od okraja pohára (ak pridáme olej, tak 1,5 cm od okraja). Poháre uzatvoríme a sterilizujeme 20 minút pri teplote 80 - 85 °C. Ak chceme pripraviť huby s olejom, pridáme 1 PL oleja na jeden pohár húb.
 
Príprava húb na sterilizáciu:
Huby zbavíme hrubých nečistôt už pri zbieraní. Pred umýva­ním ich očistíme, vykrojíme nevhodné časti a roztriedime. Drob­né huby sa dajú sterilizovať celé, pri väčších môžeme zvlášť po­krájať klobúk a hlúby na plátky. Huby dávame do pohárov surové alebo predvarené. Tvrdé a horké huby predvárame v okyslenej vode (1 l vody, 1/2 ČL ky­seliny citrónovej). Varíme ich 2-3 minúty podľa veľkosti a dru­hu. Huby po predvarení ochladíme v studenej vode a plníme ich do pohárov s menším obsahom.

 

Huby nakladané v oleji



250 ml bieleho vínneho octu
150 ml vody
1 čajovú lyžičku soli
tymián
bobkový list
1 chilli papričku
450 g prebratých a očistených húb
400 ml panenského olivového oleja
Postup: Ocot a vodu necháme slabo vrieť, pridáme soľ, tymián, bobkový list aj chilli a 15 minút zmes varíme. Potom pridáme huby a na miernom ohni necháme variť ďalších 10 minút. Predvarené huby poriadne scedíme a naplníme nimi dôkladne sterilizovaný (vo vriacej vode) pollitrový pohár. Do pohára lejeme olej dovtedy, kým nie sú huby ponorené. Okrem húb si takto môžete vychutnať aj olej, ktorý si s odstupom času získa lahodnú hubovú príchuť a poslúži vám ako prísada do šalátov.
 




 poslať článok mailom  vytlačiť článok