Čo s nedozretými plodmi rajčín? - Gastro | moja Bystrica
 
moja Bystrica - informačný portál, zoznam firiem
Gastro v Banskej Bystrici - magazín moja Bystrica
hľadať: 
 

Čo s nedozretými plodmi rajčín?

dátum pridania: 01.10.13-12:21

V októbri už na mnohých miestach v záhradách ráno klesla teplota vzduchu pod +6 °C.Pre teplomilné rajčiaky je to kritická hodnota. Podchladené rastliny prestanú rásť, začínajú vysychať a hynúť. Spravidla však na nich zostáva značné množstvo nedozretých zelených plodov.

Rastliny nechané v pôde

Dozrievanie plodov môžeme urýchliť aj dočasným umiestnením opadnutých zrelých jabĺk na pôdu vedľa rastlín chránených plastovými priesvitnými vrecami. Nedozreté zelené rajčiaky nie sú vhodné na priamu konzumáciu. Obsahujú jed solanín. Musíme ich preto nechať dozrieť.

Po obratí zelených plodov

Keď sme nútení obrať aj nedozreté plody rajčín, dobré je ich poukladať do sklených päťlitrových pohárov a na dno položíme dve až tri zrelé jablká. Poháre čiastočne zakryjeme plastovou pokrývkou a postavíme na teplé slnečné miesto. Z jabĺk uniká etylén a plody začínajú dozrievať. Plody zrejú postupne zo spodu, je ich treba vysypať, zrelé použiť a znovu poukladať do pohára zelené plody.
 


 

Ďalší spôsob úpravy

Niektorí záhradkári si zelené rajčiaky nakladajú do nálevu spôsobom, ako pripravujeme zavárané uhorky. Tepelná úprava spočíva v sterilizovaní celých plodov zelených rajčiakov v slanom, sladkokyslom alebo octovom náleve s príslušnými koreninami. Sterilizujeme ich 30 minút pri +90 °C. Úprava zelených rajčiakov spočíva v ich kvasení alebo tepelnom spracovaní. Kvasiť môžeme rajčiaky s uhorkami, jablkami alebo aj samostatne.
 

Celé zelené rajčiaky samostatne kvasíme v náleve pripravenom zo 70 gramov soli a litra vody. Do nádoby vložíme listy chrenu a čiernych ríbezlí, ako aj dostatok kôpru. Nádobu uložíme do miestnosti s teplotou vzduchu +16 až +25 °C.
 

Len čo sa vytvorí dostatok kyseliny mliečnej, čo poznáme podľa vzniknutej peny a kyslastej chuti nálevu, premiestnime nádoby do chladnejšej tmavej miestnosti s teplotou vzduchu +10 °C. Dbáme na to, aby sa na povrchu nálevu nevytvorila vrstva bielej plesne.

(red.)


Media galéria




 poslať článok mailom  vytlačiť článok